Sporočilo
  • Spletno mesto uporablja piškotke, ki zagotavljajo boljšo uporabniško izkušnjo. Za zbiranje statistike uporabljamo Google Analytics, ki prav tako uporablja piškotke.

Zgodovina RG

Ritmična gimnastika je imela v zgodovini različna poimenovanja: ritmika, ženska gimnastika, umetnostna gimnastika, estetska gimnastika, moderna gimnastika, moderna ritmična gimnastika, športno-ritmična gimnastika, od leta 1998 naprej pa ritmična gimnastika.

Leta 1963 je bilo v Budimpešti izvedeno prvo poskusno tekmovanje (prvo svetovno prvenstvo), ritmična gimnastika pa je leta 1984 postala tudi olimpijski šport, posameznice so namreč lahko nastopile na olimpijskih igrah v Los Angelesu. Prva olimpijska prvakinja v ritmični gimnastiki je postala Lori Fung iz Kanade. Med zmagovalke olimpijskih iger so se zapisale tudi Marina Lobach iz takratne Sovjetske zveze (1988), Aleksandra Timoschenko (1992) in Ekaterina Serebrianskaja (1996) iz Ukrajine ter Rusinje Julija Barsukova (2000), Alina Kabajeva (2004) in Evgenija Kanajeva (2008 in 2012).

lori fung 2015

Naše tekmovalke so na tekmi v Španji spoznale Lori Fung!


V Sloveniji sta za razvoj ritmične gimnastike poskrbela dr. Viktor Murnik, znan po izvirnih prostih vajah »telovadnih plesih« ter Jelica Vazzaz, njegova najtesnejša sodelavka in prva Slovenka, ki je opravila mednarodni sodniški izpit za ritmično gimnastiko.


Vse pravice pridržane © 2018 Športno društvo Moste